Armas Pohjola

Armas Pohjola syntyi 3.3.1912 Pyhtäällä ja kuoli 13.10 1997 Forssassa. Ammatiltaan hän oli metsänhoitaja, jolle myönnettiin metsäneuvoksen arvonimi. Pohjola muutti Forssaan Oy Finlayson Ab:n metsänhoitajaksi vuonna 1938. Eläkkeelle hän siirtyi yli 39-vuotisen palveluksen päätteeksi vuoden 1977 lopussa.

Forssan historiaan Armas Pohjola painoi nimensä laaja-alaisena vaikuttajana lukuisissa luottamustehtävissä. Hän toimi mm. vuodesta 1951 vuoteen 1976 Forssan kauppalan- ja kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessakin kaksi täyttä valtuustokautta.

Lisäksi Pohjolalle riitti luottamusta esimerkiksi kunnallislautakunnissa sekä kuntainliitoissa, Kanta-Hämeen seutukaavaliitossa, L-H:n B-mielisairaan liittovaltuustossa ja Räyskälä-Säätiön hallintoneuvostossa. Osuuspankin hallintoneuvoston puheenjohtajana hän toimi 1962-1979

Kulttuurin saralla Armas Pohjola lukeutui Forssan mieskuoron perustajajäseniin. Merkittävää työtä hän teki myös Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksessä toimien mm. vuoteen 1992 yhdistyksen varapuheenjohtajana. Kotiseututyön merkitystä hänen elämässään painottaa myös lähes koko 1960-luvun jatkunut vaikuttaminen Lounais-Hämeen Kotiseutuliiton hallituksessa. Innokkaana ammunnan harrastajana Pohjola voitti useita palkintoja.

Keskeinen roolinsa Pohjolalle kuului muiden rientojen ohella Lounais-Hämeen Metsäalan Yhteistoiminnan suosittujen tukkilaiskisojen järjestelyissä. Jo mainittujen ohella Armas Pohjolan yhteiskunnallinen aktiiviosallistuminen kattaa kaikkiaan kymmenissä laskettavan luottamustoimintasektorin. Sotaveteraanina ja reservin majurina oli sotaveteraanityö erityisen lähellä hänen sydäntään.

Huomionosoitusluettelo puhuu vakuuttavaa kieltään miehen arvostuksesta. Niistä voi poimia vaikkapa Suomen Leijonan Ritarikunnan l luokan ritarimerkin, Suomen kaupunkiliiton kultaisen ansiomerkin, Suomen Sotaveteraaniliiton kultaisen ansiomerkin ja Forssan kaupungin avaimen nro 8.

Lähteet: Hämeen Sanomat, Forssan Lehti.

Kuva: Perhealbumi