Tauno Tähti
Forssassa 8.10.1910 syntynyt ja Forssassa 5.11.1996 kuollut Tauno Tähti muodosti oman vahvan lenkkinsä Forssan syntyyn ratkaisevasti vaikuttaneen ja elämää kaikkivoivin siivin pitkään kannatelleessa tekstiiliteollisuudessa. Työuransa ohella hän teki mittavan roolin Forssan kulttuuririntamalla näyttämötaiteen parissa.
Ammatiltaan Tauno Tähti oli painokangasmallien kaivertaja eli moletööri. Ensiaskeleet hän otti työhönsä vuonna 1926 uranuurtajan asemassa. Forssan tehdas palkkasi samana vuonna Saksasta historiansa ensimmäiseksi molettimestariksi Ernst Paul Lehmanin, josta tuli myös Tauno Tähden oppi-isä.
Se tarkoitti, että samalla koko kankaanpainantaprosessin toteuttaminen kuosimallista valmiiksi kankaaksi tuli Forssan tehtaalla mahdolliseksi.
Alkunsa monivaiheinen kankaanpainaminen oli saanut Forssassa jo 1861. Niin tarvittavat moletit kuten painotelatkin tilattiin kuitenkin alkuvuosikymmenet valmiiksi kaiverrettuina ulkomailta.
Tauno Tähti muistelee Turun Sanomien haastattelussa vuonna 1981: ”Ei silloin ollut tekstiilitehtaalla taiteilijoita tai ateljeita. Kauppamatkustajat toivat malleja ulkomailta. Kaivertaja oli sen ajan suunnittelija, hän toteutti ideat ja aiheet uusiksi kuoseiksi. Vanhoja malleja piti aina sen verran muunnella, ettei ihan suoraan matkittu.”
Tauno Tähden tytär Arja Mattila teki mittavan työuran forssalaisessa tekstiiliteollisuudessa tekstiilitaiteilijana.
Kulttuurin parissa Tauno Tähti teki paikallishistoriaa kuulumalla kantaviin voimiin teatteritoimintaa yllä pitäneellä Forssan Näyttämöllä. Tunnettuja näyttelijöitä vuonna 1948 perustetussa teatteriyhdistyksessä olivat hänen lisäkseen muun muassa Hilkka Suominen, Lasse Väre, Rauno Kenni sekä Sulo Salo.
Forssan teatteriharrastusta piti yllä tuolloin huolta myös Työväenopisto, jossa Tauno Tähti ansioitui muun muassa näytelmien ohjaajana vuodesta 1951 aina 1960-luvun lopulle asti.
LÄHDE: Forssan Museo.

KUVA: Forssan Museo, Mauri Korpela.