Ani Järvinen-Vesala

20.11.1942 Vampulassa syntynyt ja 7.1.2024 Hämeenlinnassa kuollut Ani Marja-Liisa Järvinen-Vesala tuumi jo kolmevuotiaana, että hänestä tulee isona soitonopettaja. Tukea ajatukselle antoi aluksi lapsuudenkodin flyygeli.

Tietä tulevaan ammattiin pohjustivat jo alle kouluikäisenä myös uuden kotikaupunki- Hämeenlinnan musiikkiopistossa alkaneet soittotunnit. Ensiesiintyminen yleisön edessä odotti kahdeksanvuotiaana. 11-vuotiaana Ani Järvinen kiihdytti uraansa paikallisen liikunta- ja balettikoulun pianistina.

Lahjakkuus, ahkeruus, määrätietoisuus ja huolella valittujen opettajien johdolla saadut neuvot mm. Jyväskylässä ja Lahdessa tuottivat tulosta: aukeni ovi Hämeenlinnan suuren musiikkivaikuttaja-professorin Tauno Marttisen oppilaaksi, johon liittyen Ani Järvinen suoritti Marttisen johdolla ensimmäisenä Hämeenlinnassa Sibelius Akatemian tutkinnon. Toiveet täyttänyt työpaikkakin järjestyi Hämeenlinnan Sibelius Opistosta.

Ja sitten: ratkaisevan käännekohtansa elämään toi Forssassa alkuvuodesta 1965 toimintansa aloittanut Lounais-Hämeen musiikkiopisto. Hanketta voimahahmoina käynnistäneet Matti Aaltonen ja Hannu Id saivat kuin saivatkin houkuteltua Ani Järvisen päätoimiseksi pianonsoiton tuntiopettajaksi heti opinahjon avattua ovensa.

Hän muisteli myöhemmin, että siinä työ valitsi hänet eikä hän työtä. Aluksi tosin vain yhdeksi päiväksi, joka venyi sitten 45 vuodeksi.

Asiaan kuului, että Ani Järvinen sai sukunimeensä jatketäydennyksen, kun kuvaan astui uudessa työpaikassa harmonikansoiton opettajana toiminut Raimo Vesala. Ani Järvinen-Vesala teki vuosien myötä seutumme kulttuurielämässä sekä laajasti näkyneen että pitkän jäljen jättäneen elämäntyön.

Runsaasti hedelmää kantaneen opetustehtävänsä ohella hänet muistetaan moninaisilta esiintymislavoilta aina luotettavana säestäjänä ja vaativimpienkin solististen teosten tulkitsijana. Unohtaa ei sovi myöskään hänen ansioitaan lukuisten orkesterikokoonpanojen jäsenenä tai eri tilanteisiin joustavasti taipuneena tutkinto- ja harjoituspianistina.

Lähteet:

Tuomas Vesala
Tuomo Väkevä: Järjestettyä musiikinopetusta Forssassa 25 vuotta
Forssan Lehti

Kuva: Järjestettyä musiikinopetusta Forssassa 25 vuotta