Seppo Lukander

Muusikko ja näyttelijä Seppo Lukander syntyi Forssassa 12.11.1957 ja kuoli Forssassa 7.2.2020.

Ammatillisen työuransa hän teki isänsä jalanjäljissä postimiehenä omistautuen muusikon ja näyttelijän uralleen vapaa-ajallaan. Luontaista vaatimattomuuttaan ilmentäen Seppo Lukander ei käyttänyt itsestään kumpaakaan taiteilijanimikettä, vaan mieluummin vähätteli ansioitaan niiden parissa.

Hän oli itseoppinut pianisti, joka tunnettiin erityisesti taitavana säestäjänä. Hän esiintyi myös haitareineen eri yhteyksissä viimeisiä vuosiaan lukuun ottamatta.

Näyttelijänä Seppo Lukander tuli tunnetuksi mm. Forssan Teatterissa, Rauhaniemen Kesäteatterissa, Tammelan Hakkapeliitta-näytelmissä ja Forssan seurakunnan pääsiäisnäytelmissä. Ypäjän musiikkiteatterissa hän oli mukana myös soittajana.

Seppo Lukander teki kehuttuja roolisuorituksia niin komedioissa hassuttelemalla kuin vakavampiakin teoksia sykähdyttävästi tulkiten. Näyttelemisen lisäksi hän huolehti aika ajoin Forssan Teatterissa musiikkikappaleiden harjoittelusta sekä lauluosuuksien valmentamisesta.

Laulajanakin Seppo Lukanderia kuultiin eri yhteyksissä. Se jäi kuitenkin vähemmälle hänen aloitettuaan keikkailun tyttärensä Ellin kanssa 2010-luvulla. Sen jälkeen isän laulaminen jatkui lähinnä tyttärensä stemmaparina, vaikka eivät soolo-osuudetkaan jääneet kokonaan pois kuvasta.

Kun myös Ellin kaksoisveli Arttu liittyi joukkoon, saatiin kokoon kolmiäänisenä hienosti soinut perhetrio. Sepon kolmesta lapsesta Elli ja Matias työskentelevät musiikin parissa osa- ja täysipäiväisesti

Lapset kuvaavat isäänsä sanoin: lempeä, hauska, huumorintajuinen, sydämellinen, välitön, vaatimaton, herkkä, empaattinen, syvästi tunteva taiteilija, rakastava isä, temperamenttinenkin; ihminen joka jätti kaikkiin tapaamiinsa ihmisiin jäljen, jotain harvinaislaatuista lämpöä ja valoa.