Yrjö Mykkänen

Forssassa pitkän virkauran kaupunginarkkitehtina tehnyt Yrjö Mykkänen (oik. Matti Yrjänä Mykkänen) syntyi 11.5. 1925 Kuopiossa ja kuoli Forssassa 16.4. 2020. Hän aloitti opinnot Helsingissä Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla vuonna 1946 ja suunnitteli opinnäytetyönään paikoitus- ja hotellirakennuksen Helsinkiin vuonna 1951.

Yrjö Mykkänen tuli Forssaan kaupunginarkkitehdiksi 1954 jatkaen työtään 44 vuotta. Hänen vaikutuksensa näkyy edelleen. Mykkänen mm. suunnitteli merkittävän osan kaupunkimme julkisesta rakennuskannasta.

Ensimmäisenä hänen Forssaan piirtämistään rakennuksista valmistui Linja-autoasema 1958.  Funktionaalista tyylisuuntaa edustava kiinteistö koki vuonna 2014 peruskorjaushankkeessa mittavia sisätilojen ja julkisivujen korjaus- sekä saneeraustoimenpiteitä alkuperäistä henkeä kunnioittaen.

Rautatienkadun varteen 1960-luvun puolivälin alla valmistuneet kaksi kadun muusta rakennuskannasta erottuvaa punatiilikerrostaloa Yrjö Mykkänen suunnitteli lääkäreiden korkeatasoisiksi asunnoiksi. Lisäksi mm. Haudankorvan, Heikan ja Talsoilan koulut valmistuivat aikanaan hänen piirtämminään.

Mykkäsen päätyönä voi pitää Forssan kaupungintaloa, joka vihittiin käyttöönsä 27.11.1977. Punatiilellä verhottu rakennus on kerännyt vuosikymmenten saatossa yksimielisen varauksettomasti kehuja niin tyylikkyydellään kuin toimivuudellaankin. Viimeistä piirtoa myöten hienovaraisena herrasmiehenä tunnetun Mykkäsen julkisiin suunnittelukohteisiin kuuluu Forssassa myös Heikanrinteen palvelukeskus.

Unohtaa hänen ansiolistaltaan ei sovi vuonna 1967 Kartanonkadun varteen valmistunutta Forssan ev.lut. seurakuntatalon ja sen takana sijaitsevan asuinkerrostalon muodostamaa kokonaisuutta. Forssan hautausmaalle 1973 valmistunut siunauskappeli kellotorneineen on niin ikään Yrjö Mykkäsen suunnittelema.

Kuva: Forssan lehti