Pentti Gustafsson

Koripallovalmentaja Pentti Gustafsson syntyi 7.7.1944 Forssassa ja kuoli 3.9.2021 Somerolla.

Pentti Gustafsson lukeutuu forssalaisen koripalloilun pioneereihin niin osaajana kuin pitkäaikaisena vaikuttajanakin, jonka ansiot tunnetaan lajin parissa ympäri valtakunnan.

Tavoitteet omasta huippupelaajan urasta hän joutui jättämään nuorukaisena pelin tiimellyksessä syntyneen polvivamman vuoksi. Hänestä tuli sen sijaan kokonaisvaltainen koripallomies, yksi Forssa Koripoikien perustajista ja mallikelpoiseksi kelpaavan luotettava seurauskollisuudessaan. Esimerkiksi valmentajan saralla hän ahkeroi seurassaan yhtä palavalla innolla niin eri-ikäisten junioreiden kuin edustusjoukkueenkin kanssa.

Valmentajana kertyneiden näyttöjensä ansiosta Pentti Gustafssonille riitti kysyntää valtakunnan huippujoukkueidenkin suunnalta. Hän kieltäytyi kuitenkin johdonmukaisesti kunniasta kokiessaan työnsä Forssan Koripojissa tärkeämmäksi.

Entiset aktiivipelaajat muistavat Pentti Gustafssonin olleen valmentajana aikaansa edellä. He tuovat esille ominaisuudet kuten, kuunteleva, analyyttinen, tarvittaessa tiukkakin, mutta ei turhan autoritäärinen.

Toimittaja Matti Kaasalainen luonnehtii muistokirjoituksessaan Pentti Gustafssonia pelaajien luotetuksi, vierastyöläisten tulkiksi ja monen kaverin psykologiksi, jota Kaija-vaimon tuki kaikessa mahdollisessa.

Gustafssonin perheen tuottama imu koripallon pariin oli sellainen, että erilaisiin talkoisiin ilmestyi sellaistakin väkeä, joka ei omannut lajiin mitään suhdetta. Kaikilla oli kivaa ja yhteisöllisyys huipussaan.

Suomen Koripalloliitto palkitsi Pentti Gustafssonin vuonna 1994 Heikki Tuomala-palkinnolla. Huomionosoitus myönnetään vuosittain henkilölle, jonka vapaaehtoistyö seura-, alue- tai liittotoiminnassa katsotaan edesauttaneen merkittävästi suomalaista koripalloilua.