Timo Tervomaa

Laulaja Timo Tervo (oik. Timo Antero Tervomaa) syntyi 28.1.1950 Jokioisilla ja kuoli 24.10.2014 Espoossa. Laulamisen lisäksi hän ansioitui myös soittajana sekä säveltäjänä, sanoittajana ja sovittajana.

Timo Tervo kuului keskeisesti vaikuttajiin, jotka nostivat Forssaa kautta valtakunnan kuuluisaksi ja arvostetuksi nuorten iskelmä-, tanssi- ja popmuusikkojen keskittymäksi 1960- ja 1970-luvuilla.

Konkreettiset ensiaskeleet pitkälle musiikkiuralleen Timo Tervo otti jo 14-vuotiaana vuonna 1964 Timo and the Beavers-yhtyeessä laulamalla sekä soittamalla rumpuja. Todellista ammatillista sisäänajoa ja samalla nimeä suuren yleisön parissa Timo Tervolle kertyi pian Erkki Liikasen Aikapommi-kokoonpanossa.

Tärkeää askelta alan ympyröissä sekä arvostusta että vankkaa rutiinia hankkimaan ehtineelle musiikin monitoimimiehelle merkitsi liittyminen Karma-yhtyeeseen 1970-luvun puolelle tultaessa. Country-rock-linjaltaan ponnistanut yhtye muistetaan muun muassa Hyvää huomenta Suomi-levytyksestään.

Karmassa vaikutti Timo Tervon bändikumppanina niin ikään Forssan muusikkopiireihin useiksi vuosiksi vahvasti profiloitunut stemmalaulannan erityistaitaja Vesa Enne.

Vuosien varrella useita kokoonpanon vaihdoksia kokeneen Karman lopetettua Timo Tervo siirtyi soolouralle. Hän lauloi myös Sinikka Niittykosken kanssa duoa nimellä Sini & Timo.

Vuodesta vuoteen ahkerasti elävän yleisön edessä keikkaillut Timo Tervo julkaisi soolourallaan kahdeksan studioalbumia. Hänen tunnetuimpiin kappaleisiinsa kuuluvat Tule lähemmäksi, Katseen kosketus ja Maailman täysi aikaa.

Laulaja Jonna Tervomaa on Timo Tervon tytär. Vuonna 1988 isä ja tytär osallistuivat Suomen Euroviisukarsintaan Timo Tervomaan Beat-yhtyeen kanssa. Tuloksena oli neljäs sija isä Tervomaan säveltämällä ja Turkka Malin sanoittamalla kappaleella Mayday Mayday.

Kuva: Wikipedia