Rauno Lepistö

Rauno Lepistö teki pääelämäntyönsä musiikin parissa, soittajana, managerina, soitinkauppiaana ja levytuottajana. Hän syntyi Tammelassa 26.6.1935 ja kuoli Turussa 7.9.1993.

Forssaan leimautunut kulttuurivaikuttaja Lepistöstä tuli 1950-luvun puolivälissä, kun hän perusti ensimmäisen nimeään kantaneen orkesterinsa. Erilaiset tanssi- ja muut huvipaikat tulivat yhtyeelle tutuiksi.

Bassoa soittanut orkesterinjohtaja aloitti 1960-luvun puolella opinnot Lounais-Hämeen kauppaoppilaitoksessa, josta valmistututtuaan hän siirtyi Forssan-Tammelan Säästöpankin palvelukseen.

Kutsumus musiikin pariin osoittautui kuitenkin voittamattomaksi. Lupaavasti alkanut ja turvattu pankkiura sai jäädä. Soittamisen ohella Lepistö tarttui määrätietoisesti managerointitehtäviin.

Niihin keskittyen hän vetäytyi 1960-luvun loppupuolella sivuun soittajan paikaltaan. Hän jatkoi kuitenkin 1970-luvun puolelle asti omaa nimeään kantaneen ja tasokkaana muun muassa useiden maan huippusolistien säestäjänä toimineen yhtyeen managerina.

Lepistö perusti 1960-luvun puolivälissä Forssaan myös musiikki ja urheiluliikkeen, joka tunnettiin ja arvostettiin korkealle soittajapiireissä ympäri Suomen.

Ostoksiakin tehtiin mutta velaksi, jotka jäivät usein maksamatta. Raunolle oli kova pettymys, kun hän joutui luopumaan liikkeestään. Hän oli ollut kilttinä ja hyväntahtoisena ihmisenä liian luottavainen, Lepistön sisko Aulikki Karlsson toteaa.

Rauno Lepistö jatkoi musiikin parissa Turussa tarttuen tuottajan tehtäviin omassa yrityksessä, jonka toiminta pääsi vauhtiin 1970-luvun lopulla. Omat oppirahansa siitäkin toiminnasta konkurssin muodossa maksettuaan hän perusti Ensio Music Oy:n. Sen suojissa kiipesivät maan myydyimpien ykköstähtien kaartiin valovoimaisimpina edustajina muun muassa Anneli Saaristo, Anna Hanski ja Rainer Friman.

Tuttavien kesken Rauskana ja Lepparina tunnettu Rauno Lepistö on saanut viimeisen leposijan Tammelan hautausmaalta.

Kuva: Omaiset