Eero Kurki

EERO KURKI

Muusikko Eero Matias Kurki syntyi 11.2.1938 Ylihärmässä ja kuoli 19.10.2022 Forssassa Covid-19 tautiin. Hän oli maatalon vanhin poika, josta vanhemmat toivoivat tilalleen työnsä jatkajaa. Eero valitsi kuitenkin toisin ja omistautui muusikon ammatille heti koulunkäyntinsä päätettyään.

Alkutahdit valitsemallaan tiellä hän soitti ollessaan 18-vuotias Blue Baion-yhtyeessä soittokumppaneinaan isänsä ja sisarensa sekä ammattimuusikkona Pohjanmaalla toiminut veljensä Mauno. Eero Kurjen seuraava orkesteri oli Domino vuodesta 1959 ja 1960 syntyi hänen omaa nimeään kantanut kokoonpano.

Haitaristi-kosketinsoittajaa odotti 1963 merkittävä käänne, kun hän sai kutsun Forssaan Rauno Lepistön yhtyeeseen. Samoihin aikoihin Forssaan saapui myös viihdetaiteilija Erkki Liikanen, jonka kanssa Eero Kurki perusti 1966 orkesterin säestämään Markku Veijalaisen luotsaamaa, valtakunnallisiin merkkikiertueisiin kuulunutta Johnny-showta.

Samalla alkoi Eero Kurki/Erkki Liikanen-kaksikon yli 50-vuotinen yhteistyö. Elettiin aikaa, jota seudullamme kaikkien tuntemaksi tullut muusikko muisteli suomalaisen lavakulttuurin kulta-aikana.

Eero Kurki säesti aina tilanteet hallinneen otteellaan kolminumeroisiin lukuihin yltävän otannan alan tekijänimiä ajan kirkkaimmista tähdistä alkaen. Lisäksi hän ilahdutti kuulijoita soittamalla mitä lukuisimmissa perhejuhlissa- ja yritys- ym. tilaisuuksissa.

Säveltämisessäkin Eero Kurki kunnostautui lukuisilla kappaleilla. Levytetyiksi niistä ovat päätyneet Vexi Salmen tekstittämät Mantelisilmät sekä Sinitaivaan alla ja Turkka Malin tekstittämät Aika aikaa kutakin ja Päättyi rakkautemme silloin. Hän myös sovitti ja soitti äänitteille muiden sävellyksiä.

Hämeen taidetoimikunta myönsi Eero Kurjelle 1999 Hämeen taidemitalin. Valtion taiteilijaeläke hänelle myönnettiin vuonna 2000 tunnustuksena ansiokkaasta toiminnastaan luovana ja esiintyvänä taiteilijana.

Lähde: Tytär, filosofian tohtori Eija Kurki

Kuva: Forssan lehden arkisto