Väinö Merilä
Taidegraafikko Väinö Verner Merilä syntyi Forssassa koneenkäyttäjä August Verner Merilän ja Emma Sofia Merilän (os. Roos) perheeseen 22.8.1921. Hän kuoli Forssassa vaikeaan sairauteen 7.8.1984.
Väinö Merilän laajaan tuotantoon kuuluu metalli- ja puugrafiikkaa sekä pienpainatetöitä. Hän aloitti taitelijanuransa sotien jälkeen akvarelliteoksilla sekä tekemällä samalla tilauksesta graafista suunnittelua.
1960-luvulla Väinö Merilä luopui muista töistä jättäytyen vapaaksi taiteilijaksi. Hän haki oppia ja vaikutteita taiteeseensa muun muassa Puolasta ja Espanjasta. Hänen 1970- ja 1980-lukujen luomiskaudeltaan on peräisin muun muassa Merilinja-sarja.
Väinö Merilän töitä oli jo hänen eläessään esillä paitsi Suomen taidemuseoissa ja gallerioissa myös lukuisissa ryhmänäyttelyissä sekä festivaaleilla eri puolilla Eurooppaa sekä Australiassa. Hän osallistui muun muassa Suomen Taiteilijain vuosinäyttelyyn kolmesti ja Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton näyttelyyn kuusi kertaa.
Julkisiin tiloihin hänen teoksiaan on päätynyt muun muassa Suomen valtion ja Forssan kaupungin, samoin kuin Forssan ruotsalaisen ystävyyskaupungin Södertäljen kokoelmiin.
Väinö Merilä omistautui myös taide-elämän edistämiseen järjestöaktiivina. Hän toimi muun muassa Ars-Hämeen puheenjohtajana vuodesta 1979 kuolemaansa asti. Oma erityismainintansa hänelle kuuluu ansioistaan seudullisen kuvataideyhdistys Kuhankosken Killan riveissä. Hän oli jo vuonna 1947 mukana perustamassa kyseistä yhdistystä ja toimi siinä kaiken aikaa keskeisenä vaikuttajana, muun muassa puheenjohtajana vuosina 1971 – 1974.
Väinö Merilä sai vuonna 1972 Forssan kaupungin taidepalkinnon. Ulkomailta hänelle kertyi tunnuksena palkinto Exlibris-biennaalista Puolasta kuolinvuotenaan 1984. Kotimaassa Väinö Merilälle myönnettiin valtion taiteilijaeläke vuonna 1982.
Kuva: omaiset