Jaakko Loukkola

JAAKKO LOUKKOLA

8.7.1987 Jokioisilla syntynyt ja Turussa 5.6.2023 kuollut Jaakko Loukkola teki ennen menehtymistään vain 35-vuotiaana valtakunnallisesti merkittävän elämäntyön näyttämötaiteen parissa sekä kulttuurialan yrittäjänä.

Erityisesti hän omistautui urallaan lasten ja nuorten kulttuurille kiertueteattereissa sekä televisiossa. Jaakko Loukkola muistetaan muun muassa Reppu-Hepun roolista YLE:n Pikku Kakkosen Seikkailukone- ja Reppu-Heppu sekä botti -sarjoista ja lastenkonserteista.

Kiertuenäyttämöurallaan hän näytteli tuhansissa esityksissä niin teattereissa, kouluissa ja päiväkodeissa kuin mitä erilaisimmissa tapahtumissakin. Hän toimi myös ääninäyttelijänä, käsikirjoitti lastenkuunnelmia, opetti teatteri-ilmaisua useissa oppilaitoksissa ja esiintyi J&J –viihdeduossa.

Jaakko Loukkola innostui teatterista jo yläkouluikäisenä Jokioisten yläasteella ja osallistui Nuorisoteatteri Notkun toimintaan. Hän pelasi myös aktiivisesti lentopalloa käyden lukionkin lentopallolinjalla.

Yli kaiken häneen vetosi kuitenkin pian ammatiksi muodostunut teatteri, jota hän opiskeli Kokkolassa ja Turussa. Hän valmistui vuonna 2010 teatteri-ilmaisun ohjaajaksi (AMK).

Vuonna 2008 hän perusti ystäviensä kanssa IdeaTeatteri Osuuskunnan, joka erikoistui lasten ja nuorten kiertueteatteriin sekä kesäteatteriin. IdeaTeatterin esityksiä seurasi aktiivisimpina vuosina kymmeniä tuhansia katsojia ympäri Suomen.

Jaakko Loukkola koki lastenteatterin kehittämisen ja sen tuomisen Suomessa mahdollisimman monen perheen ulottuville sydämen asiakseen. Hänen johtotähtensä oli, että lapsia kuten ei nuoriakaan saa aliarvioida, vaan heidät tulee huomioida tasavertaisina aikuisten kanssa myös teatteritaiteen tekemisessä.

Vuorovaikutus yleisön kanssa kuului hänen johtoajatuksiinsa yleensäkin ja eritoten lapsille esiintymisissä. Hänen tarinoidensa hahmot viestivät välittämisestä, ystävyydestä, tunnetaidoista sekä huumorin ja kekseliäisyyden merkityksestä.

Lähde: Jaakon sisarukset Jenni Helenius, Esko Loukkola ja Sanni Mantere.

Kuva: Markus Kaustell