Pekka Loukiala

Laulaja Pekka Jouni Loukiala syntyi 28.3.1944 Pieksämäellä ja kuoli 23.3.2010 Helsingissä. Hän oli merkittävänä nimenä luomassa ja vahvistamassa Forssan koko maan kattanutta mainetta nuoren iskelmä-, tanssi- ja popmuusikkopolven kovatasoisena keskittymänä 1960- ja 1970-luvuilla.

Loukiala sai lentävän lähdön uralleen jo 15-vuotiaana sijoittumalla toiseksi valtakunnallisessa Ponnahdus pinnalle-kilpailussa. Entistä vahvempaa läpimurtoa hänelle merkitsi Suomen rock-kuninkuuskisan voitto tammikuussa 1961. Saavutus avasi tien levyttämiseen ja esiintymiskiertueille niin Suomessa kuin Ruotsissakin mm. veljensä Jukan sekä Raittisen veljesten Eeron ja Jussin kanssa.

Kahdeksanvuotiaana ensimmäisen kitaransa saanut Loukiala laajensi pian suomalaisen rockpioneerin imagoaan ajan iskelmien sekä perinteisen tanssimusiikin saroille. Keikkakysyntää kasvattaneeseen linjaukseen liittyi myös leimautuminen forssalaiseksi lavatähdeksi.

Loukiala muistetaan Forssan vuosiltaan esimerkiksi Rauno Lepistön ja Jorma Ruhannon yhtyeiden solistina, joka hallitsi kevyen musiikin tyylilajit laidasta laitaan. Hänen Forssa-aikoihinsa kuului myös vakuuttavasti soinut stemmalaulanta velimies-Jukan kanssa mm. Elvis-numeroiden parissa.

Maailmanlaajuisen Elvis-kisan voitto oli Pekka Loukialan uralla saavutus, joka jäi kaikesta kunnioitettavuudessaan huolimatta lähes huomiotta.

Pekka Loukiala lopetti ammattimuusikon uransa 1980-luvun jälkipuoliskolla omistautuen kiinteistöalalle. Valintaa ohjasivat osaltaan hänen Lounais-Hämeen kauppaoppilaitoksessa suorittamansa opinnot.

Äänitysstudioissa Loukiala vieraili edellytyksiinsä nähden suhteellisen harvoin. Parhaiten hän pääsi levyillä oikeuksiinsa rockrintamalla. Rockariksi hän profiloitui musiikin ammattilaisuransa jälkeenkin, mistä tuloksena mm. Love me Tender-albumi vuodelta 2000.