Valto Olenius

Seiväsprofessori

Valto Olenius (s 12.12.1920, k. 13.7.1983) on ensimmäinen forssalainen olympialaisissa kilpaillut urheilija ja ainoa kaksissa olympialaisissa vieläpä menestyksekkäästi kilpaillut forssalainen.

Olenius sijoittui Lontoon olympialaisissa vuonna 1948 seiväshypyssä seitsemänneksi.

Neljä vuotta myöhemmin Helsingin kisoissa hän oli parhaana suomalaisena viides Suomen ennätyksellä 430.

Olympialaisten välissä vuonna 1950 Olenius hyppäsi Euroopan mestaruuskisoissa Brysselissä EM-hopealle ennätyksellään 425.

Olenius edusti Forssan Alkua, jossa hän urheili monipuolisesti pikkupojasta asti. Olenius menestyi etenkin pituushypyssä ja aitajuoksussa. Vuonna 1947 hän onnistui 26-vuotiaana yhdistämään monipuoliset kykynsä seipään kanssa. Olenius paransi vuoden aikana ennätystään peräti 57 senttiä ja hyppäsi Kalevan kisoissa Suomen ennätyksen 417. Se ei vielä riittänyt SM-kultaan, kun Erkki Kataja hyppäsi samassa kisassa SE:n 423.

Oleniuksen vuoro tuli muutamaa vuotta myöhemmin, kun hän hyppäsi kolme peräkkäistä Suomen mestaruutta 1950-52.

Ennätyksekseen jääneen SE-tuloksen 431 Olenius ylitti vuonna 1953, jolloin hän sijoittui Kalevan kisoissa pronssille.

Olenius toimi Forssassa voimistelunopettajana ja kauppalan urheiluohjaajana. Alussa hän kuului seuran johtokuntaan ja toimi 1949-51 puheenjohtajanakin.

Vuonna 1953 Olenius muutti Forssasta Nastolaan aloitettuaan työt Pajulahden urheiluopiston talouspäällikkönä. Olenius ryhtyi myös seiväsvalmentajaksi, jossa hänelle urkeni toinen huippu-ura. Vuosina 1958-68 Olenius toimi Suomen Urheiluliiton seiväshypyn lajivalmentajana.

Valto Olenius oli värikäs, innokas ja rehvakaskin auktoriteetti, joka sai urheilijat sitoutumaan kovaan harjoitteluun.

Seiväsprofessorin liikanimen saanut Olenius alkoi valmentaa muun muassa somerolaista Pentti Nikulaa, josta tuli ME-mies, ensimmäinen viiden metrin ylittäjä ja Euroopan mestari.

Heinäkuussa 1983 kolmen miehen vene kaatui Heinolan seudulla Ruotsalainen -nimisellä järvellä. Kaatuneen veneen varaan jäänyt mies pelastautui, mutta rantaa kohti uimaan lähtenyt kaksikko ei ‑ Olenius oli heistä toinen.

Lähde: Forssan Lehti

Kuva: Wikipedia