Jorma Ruhanto

Hanuristi ja orkesterinjohtaja Jorma Ruhanto syntyi Forssassa 5.7.1943 ja kuoli Forssassa 20.4.1973. Musiikkikipinä virisi hänessä jo varhain. Paneutuminen hanurin soittoon kutsumuksen sanelemalla määrätietoisuudella osoittautui palkitsevaksi.

Tulokset näkyivät paitsi taitojen karttumisena myös muiden nuorta ikäluokkaa edustavien soittokaverien ilmestymisenä seuraksi. Vähitellen syntyi Jorma Ruhannon nimeä kantanut yhtye, joka ylti tanssimusiikin keikkamarkkinoilla vankkaan vetoon jo ennen orkesterinjohtajan kaksikymmenvuotispäivää.

Managerintoimetkin itse hoitanut Jorma Ruhanto ymmärsi myös nuottien lukemistaidon tarpeellisuuden. Asia kävi ilmi tanssien soittajalle viimeistään silloin, kun keikoilla ilmestyi säestettäväksi tuli toinen toistaan kovemman nimen hankkineita laulusolisteja ilman etukäteisvalmisteluja.

Toisaalta yleisö oppi tuntemaan Jorma Ruhannon orkesterin myös vakinaisesti riveihinsä kuuluneista solisteistaan. Heihin lukeutuivat muun muassa sellaiset Forssassa siinä vaiheessa vaikuttaneet, mutta ympäri Suomen tunnetut laulajat kuten Loukialan veljekset Pekka ja Jukka sekä Timo Tervomaa ja Vesa Enne.

Yleisöä veti Jorma Ruhannon orkesterin keikoille paikkojen täydeltä myös laulaja Pikku-Pasi. Tämä oikealta nimeltään Pasi Hammarén Somerolta nostettiin tuolille heläyttämään lapsen äänellään, lapsen kokoisena ja lapsen ikäisenä Irwinin tunnetuksi tekemiä ralleja.

Pikku-Pasi-ilmiö päättyi, kun Jorma Ruhanto menehtyi ennen 30-vuotispäiväänsä diabetekseen, joka oli todettu hänessä jo seitsenvuotiaana. Musiikin parissa Pikku-Pasi-päiviensä jälkeenkin toiminut Hammarén muisteli lapsitähteytensä sammuneen, kun luotettavuudessaan Jorma Ruhannon veroista yhteistyökumppania ei löytynyt.

 

Kuva: omaiset