Raimo Syrjänen

Rapi oli monessa mukana

Liikunnanopettaja, rehtori, pesäpalloerotuomari Raimo ”Rapi” Syrjänen syntyi Forssassa 15.7.1931 ja kuoli Forssassa 23.11.2023. Hän ehti olemaan elämänsä aikana todella monessa mukana.

Kuusjoen ja Jokioisten kautta Forssaan lyseon liikunnanopettajaksi tullut Syrjänen harrasti itse kaikkia mahdollisia lajeja, mutta ehti töittensä ja harrastustensa lomassa opettaa muutaman vuoden ajan matematiikkaa Jokioisten maatalousoppilaitoksessa.

Rapin osaaminen riitti paikallisella tasolla lajiin kuin lajiin. Hän omaksui eri lajien ideat huomattavasti keskivertoa nopeammin, oppi jalostamaan niitä ja ymmärsi myös sääntöjen lajeihin kohdistamat rajoitukset.

Ei siis ollut lainkaan ihme, että Syrjäsen Raimon taitoja ja osaamista kaivattiin myös tuomaroinnin puolella.

Syrjänen erotuomaroi lähes kaikkia palloilulajeja, mutta parhaiten hänet muistetaan pesäpallon parista. Hänet on valittu vuoden pesäpallotuomariksi, jossa palkinto oli se, että hänet kutsuttiin pääerotuomariksi seuraavan vuoden Itä – Länsi-otteluun.

Uusien pesistuomareitten kouluttaminen lankesi Syrjäselle mittavien meriittien johdosta lähes itsestään ja hänen saavutuksensa ovat tälläkin sektorilla mittavat.

Vaikka Syrjänen oli urheilumies henkeen ja vereen, niin hän oli myös opettaja ja kasvattaja. Lyseon jumppamaikkana ja myöhemmin rehtorina Rapi teki pitkän ja ansiokkaan uran, josta todisteena Forssan koululautakunnan esitys vuodelta 1985.

Siinä koulutoimenjohtaja esittää koululautakunnalle, että Syrjänen nimettäisiin kouluneuvokseksi Forssan kaupunkiin.

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti kättentaputuksin, joten Forssan päätöksentekijät olivat ainakin tuohon aikaan hyvinkin hereillä.

Teksti: Matti Kaasalainen