Onni Olavi Vaarula

Kuvataiteilija Onni Olavi Vaarula syntyi Laatokan Karjalassa Suojärvellä 13.3.1927 ja kuoli Forssassa 6.2.1989. Hän asettui vaimonsa kotipaikkakunnalle Forssaan käytyään vuosina 1951 -53 Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulun.

Kutsumanimellä Olavi tunnettu Vaarula piti ensimmäisen näyttelynsä Forssassa jo vuona 1953. Hän toimi vuosina 1957 -72 myös opettajana Forssan yhteislyseossa sekä kansalaisopistoissa ennen lopullista antautumistaan vapaaksi taiteilijaksi.

Vaarula nousi heti 1950-luvulla omaleimaisen mystiikan leimaamilla öljy- ja vesiväritöillään alallaan valtakunnallisesti arvostetuksi nimeksi. Samalla hän ansioitui Forssan ja Lounais-Hämeen kuvataitelijoiden piirissä uusille urille viitoittaneena sukupolviherättäjänä sekä kuvataide-elämän kokonaisvaltaisena aktiivikohottajana.

Olavi Vaarulaa on luonnehdittu myös venäjänjuutalais-ranskalaiselta taidemaalari Mark Chagallilta vaikutteita saaneeksi surrealistiksi ja symbolistikoksi, joka suuntautui myöhemmin kohti vapaamuotoisempaa abstraktismia ja informalismia. Aiheidensa osalta Vaarula tunsi erityistä viehtymystä eläimiin, kuten kissoihin, kukkoihin, lintuihin ja hevosiin.

Seudullisessa kuvataideyhdistys Kuhankosken Killassa Olavi Vaarula kuului keskeisiin toimijoihin, esimerkiksi puheenjohtajan ominaisuudessa vuosina 1958 -62 sekä 1974 -78. Hän vaikutti aktiivisesti myös mm. Suomen Taiteilijaseuran edustajistossa, Hämeen läänin Taidetoimikunnassa, Viipurin Taiteilijaseurassa ja Taidemaalariliitossa sekä perustajajäsenenä Pro Artessa, Arte-ryhmässä, Ars Hämeessä sekä Alfa-ryhmässä.

Apurahoja, palkintoja ja muita huomionosoituksia Vaarulle kertyi lukuisilta eri tahoilta. Hänen mittava näyttelyluettelonsa koostuu niin paikallisista ja valtakunnallisista kuin useammissa maissa järjestetyistä kansainvälisistäkin tapahtumista.