Esko Aaltonen

9. maaliskuuta 1893 Forssassa syntynyt ja 24. maaliskuuta 1966 Helsingissä kuollut Esko Aaltonen on Forssan historiassa kulttuurivaikuttajana omaa luokkaansa. Hän muun muassa perusti vuoden 1917 lopulla Forssan Lehden.

Esko Aaltonen myös herätteli tuloksekkaasti kotiseutuaatetta ja loi sille pohjaa mukaan lukien kotiseutuyhteistyö. Sektori, jolla hän ansioitui uupumattomana edelläkävijänä muun muassa vuonna 1923 perustetun Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen puheenjohtajana ja sihteerinä vuosikymmenten ajan.

Ainutlaatuiseksi voi määritellä työn, jonka Esko Aaltonen teki kotiseutu- ja kansanhistoriallisen elämäntavan tallentajana sekä tutkijana. Taitavana valokuvaajana hän täydensi korvaamattomalla tavalla ansioitaan lounaishämäläisten ihmisten ja heidän arkielämänsä dokumentoinnissa.

Kertynyttä aineistoaan Esko Aaltonen välitti eteenpäin ja jälkipolville yhtä runsaalla kuin monimuotoisellakin kirjallisella tuotannollaan.  Valtakunnallisia uria hän aukoi kotiseutuvaikuttajana osallistumalla Suomen Kotiseutuliiton, Kansantieteellisen Filmin ja Talonpoikaiskulttuurisäätiön perustamiseen.

Toimittuaan Forssan Lehden ja vuonna 1920 perustamansa Forssan Kirjapaino Oy:n johtajana vuoteen 1934 Esko Aaltonen siirtyi Helsinkiin Gummerus Oy:n kirjalliseksi johtajaksi ja vuotta myöhemmin Jyväskylään yhtiön toimitusjohtajaksi. Forssaan hän palasi vuonna 1939 sodan sytyttyä.

Tehtaalaisperheeseen syntynyt ja Viksbergin pytingeillä varhaisimman lapsuutensa viettänyt Esko Aaltonen ponnisteli opintiellä ensin filosofian kandidaatiksi ja edelleen filosofian tohtoriksi. Hänen akateeminen uransa johti aina Turun yliopiston sosiologian ensimmäiseksi professoriksi vuonna 1951.

Tunnetuin Esko Aaltosen ohjauksessa väitöskirjan tehneistä on tasavallan presidentiksi noussut Mauno Koivisto.

Kuva: omistaja Ilppo Aaltonen