Torild Brander

Torild Brander syntyi 1.8.1904 Helsingissä ja kuoli 1.5.1992 Jokioisilla. Hän oli professori, lääketieteen ja kirurgian tohtori, lastentautien erikoislääkäri, Suomen ensimmäinen lastenpsykiatrian erikoislääkäri sekä hermo- ja mielitautien erikoislääkäri.

Suurimman elämäntyönsä Brander teki kuitenkin luonnontutkijana ja luonnonsuojelijana. Sodan tuottamien kokemusten ja niihin yhdistyneen tieteellisen työn vaikeutumisen myötä hän muutti Urjalaan hoitamaan Raikon perintötilaansa. Maanviljelyn ohella hän kiinnostui jälleen nuoruutensa luontoharrastuksesta.

Tutkittuaan tilansa eliöstön perinpohjaisesti Brander perusti mailleen yhteensä yli 500 hehtaarin luonnonsuojelualueet. 1951 hän oli perustamassa alan valtakunnallisena pioneerina maan ensimmäistä luonnonsuojeluyhdistystä. Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistyksen alaosastona aloittanut Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys itsenäistyi omillaan toimivaksi vuonna 1956.

Branderin Luonnonsuojelututkimusten näyte- ja muihin aineistoihin pääsi yhdistyksen alusta lähtien tutustumaan pyynnöstä yhdistyksen Forssassa sijainneessa toimistossa. Vuonna 1968 aloitti toimintansa aineistoista koottu ja virallisesti yleisölle avattu museo Forssan virastotalolla.

Forssan kaupunki on tarjonnut Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksen ylläpitämälle museolle perustamisesta lähtien toimitilat ja vuosittaista toiminta-avustusta. Vuonna 1973 museo siirtyi virastotalosta palolaitoksen toisen kerroksen saliin. Nykyisiin Kehräämöalueelle luontomuseon toimintaa varten räätälöityihin tiloihin museo pääsi 1988.

Vuonna 2017 yhdistys sai Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta varoja perusnäyttelynsä uusimiseen. Niin ikään keväällä 2017 luontomuseon sali koki syvällisen muutoksen, kun näyttelytilaan rakennettiin Hämeen helmiä -lajistonäyttely sekä Suojassa-luonnonsuojelunäyttely.

Kuva: Wikipedia